‘Apparaten vormen zwakke plek in beveiliging van bedrijven’
Apparaten blijken een zwakke plek te zijn in de beveiliging van het Nederlandse bedrijfsleven. 29 procent van de Nederlandse bedrijven heeft in 2015 met een beveiligingsprobleem te kampen gehad dat verband hield met bedrijfshardware zoals smartphones of computers.
Dat blijkt uit onderzoek van Redshift Research in opdracht van technologiebedrijf HP. Slechts 24 procent van de ondervraagden heeft het volledige vertrouwen in de beveiliging die apparaten bieden. 83 procent van de IT-beslissers vindt de beveiliging van hun apparaten een klein tot groot probleem. Minder dan de helft van de bedrijven heeft een zogenaamde BYOD-beleid, een beleid voor werknemers die hun privéapparaten meenemen naar kantoor.
“Doordat werknemers steeds vaker mobiele apparaten zoals smartphones of notebooks meenemen van het werk is bedrijfsgevoelige informatie kwetsbaarder geworden voor criminelen. Bovendien zijn bedrijven gevoelig voor cybercriminelen doordat bijna alle apparaten toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk”, aldus Hjalmar van Veen, General Manager Personal Systems bij HP Inc. Nederland. “Alle wachtwoorden van een apparaat dat kwijtgeraakt of gestolen is, moeten zo snel mogelijk worden gewijzigd. Ook de wachtwoorden van gekoppelde accounts van bedrijfsprogramma’s moeten snel veranderd worden.”
Meer over
Lees ook
Fortinet: realtime detectie van cloudbedreigingen is vaak stuikelblok
Het Fortient 2025 State of Cloud Security Report biedt waardevolle inzichten en praktische strategieën voor het beveiligen van hybride en multicloudomgevingen. Download hier het volledige rapport.
KnowBe4 publiceert Q3 2024 Phishing-rapport: QR-code phishing wint terrein
KnowBe4, het cybersecurityplatform op het gebied van human risk management, presenteert het Phishing-rapport over het derde kwartaal van 2024. Dit rapport werpt een blik op de meest aangeklikte e-mailonderwerpen uit gesimuleerde phishingtests. Uit de onderzoeksresultaten blijkt een toename van phishingcampagnes die gebruikmaken van QR-codes.
Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren
Verkeerd gebruik van IT-middelen door medewerkers, ofwel ‘misuse’, vormt inmiddels een bijna net zo grote cyberdreiging als hackers. Dat blijkt uit het Security Navigator 2025-rapport van Orange Cyberdefense. De data uit dit rapport onthullen vijf essentiële aandachtspunten van nu.