Banken, politie en OM gaan samenwerking aan tegen internetoplichting

internetbankieren

Banken, politie en Openbaar Ministerie gaan een samenwerking aan om internetoplichting beter aan te kunnen pakken. Zodra bij de politie bijvoorbeeld meerdere aangiften binnenkomen waarin hetzelfde rekeningnummer wordt genoemd, gaat de politie de betreffende bank hierover informeren.

De Nederlandse Vereniging van Banken, de vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank), het Korps Nationale Politie en het Openbaar Ministerie hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend die op 1 oktober a.s. ingaat. De partijen gaan de publieksvoorlichting en de onderlinge uitwisseling van informatie verbeteren. Banken, die in deze geen benadeelde partij zijn, werken hieraan mee omdat zij vanuit hun maatschappelijke rol willen bijdragen aan de bestrijding van internetoplichting.

Online handel

Maandelijks maken miljoenen mensen gebruik van handels-, veiling- en advertentiesites en online webwinkels. De partijen willen dat deze consumenten zich meer bewust zijn van de risico’s van internetaankopen en hen zowel adviezen als tips geven over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers. Ook willen de partijen consumenten informeren over de wijze waarop zij veilig kunnen handelen op internet. De omzet van internetwinkels is de afgelopen jaren ondanks de crisis gestegen tot circa tien miljard euro per jaar. Jaarlijks worden tussen de 40.000 en 50.000 aangiftes gedaan van oplichting.

Centraal in de bestrijding van internetoplichting staat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) dat in oktober 2010 is opgericht. Het LMIO verzamelt en analyseert de meldingen van internetoplichting centraal. Bij de opsporing en vervolging ligt de nadruk op veelplegers en zaken met een grote maatschappelijke impact. Ook hebben de partijen afgesproken actief te gaan verwijzen naar de checkfunctie van het LMIO.

Meerdere aangiftes

Indien bij het LMIO meerdere aangiftes zijn gedaan waarin hetzelfde bankrekeningnummer wordt genoemd, stuurt het meldpunt een bericht aan de betreffende bank. Hierin wordt mede namens de Officier van Justitie melding gemaakt van een sterk vermoeden van schuld van de gebruiker van de rekening. Op basis hiervan neemt de bank maatregelen. Deze kunnen bestaan uit het aanspreken van de cliënt, het blokkeren van diens rekening en het beëindigen van de bankrelatie.

Zodra internetgebruikers met elkaar via internet handelen, zijn zij zelf primair verantwoordelijk voor hun online veiligheid. Potentiële kopers kunnen op Politie.nl onder andere controleren of een bankrekeningnummer al eerder bij het LMIO is gemeld. Ook kan op deze website aangifte worden gedaan indien consumenten met oplichting worden geconfronteerd.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.