Cybercriminelen kraken 18 miljoen Duitse e-mailaccounts

internetten

In Duitsland is de diefstal van de inloggegevens van maar liefst 18 miljoen e-mailaccounts aan het licht gekomen. Het overgrote deel van de e-mailaccounts lijkt Duits te zijn, al bestaat de kans dat ook gebruikers met een andere internationaliteit getroffen.

Der Spiegel meldt dat een deel van de gestolen e-mailaccounts eindigt namelijk op de extensie .com. Hierdoor is onduidelijk of alle e-mailaccounts van Duitsers zijn. Cybercriminelen zouden de inloggegevens al actief misbruiken om onder andere spam te versturen.

Andere online diensten kraken

Het risico voor gebruikers is echter aanzienlijk groter. Veel gebruikers gebruiken immers hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten, waardoor hackers ook toegang kunnen krijgen tot andere online diensten die slachtoffers gebruiken.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat Duitsland wordt opgeschrikt door een grootschalige diefstal van data. In juli ontdekte de BSI dat een botnet de inloggegevens van 16 miljoen voornamelijk Duitse e-mailaccounts had gekraakt. Onderzoekers vermoeden dat dezelfde cybercriminelen achter beide cyberaanvallen zitten. Het is nog niet duidelijk hoe de dieven de inloggegevens van 18 miljoen e-mailaccounts in handen hebben weten te krijgen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt