Cybercriminelen kraken 18 miljoen Duitse e-mailaccounts

internetten

In Duitsland is de diefstal van de inloggegevens van maar liefst 18 miljoen e-mailaccounts aan het licht gekomen. Het overgrote deel van de e-mailaccounts lijkt Duits te zijn, al bestaat de kans dat ook gebruikers met een andere internationaliteit getroffen.

Der Spiegel meldt dat een deel van de gestolen e-mailaccounts eindigt namelijk op de extensie .com. Hierdoor is onduidelijk of alle e-mailaccounts van Duitsers zijn. Cybercriminelen zouden de inloggegevens al actief misbruiken om onder andere spam te versturen.

Andere online diensten kraken

Het risico voor gebruikers is echter aanzienlijk groter. Veel gebruikers gebruiken immers hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten, waardoor hackers ook toegang kunnen krijgen tot andere online diensten die slachtoffers gebruiken.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat Duitsland wordt opgeschrikt door een grootschalige diefstal van data. In juli ontdekte de BSI dat een botnet de inloggegevens van 16 miljoen voornamelijk Duitse e-mailaccounts had gekraakt. Onderzoekers vermoeden dat dezelfde cybercriminelen achter beide cyberaanvallen zitten. Het is nog niet duidelijk hoe de dieven de inloggegevens van 18 miljoen e-mailaccounts in handen hebben weten te krijgen.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.