Europese Unie werkt aan wetgeving die blunders met testdata moet voorkomen

data

De Europese Unie wil banken en financiële instellingen actief gaan ontmoedigen te testen met echte data. De instellingen zouden moeten kiezen voor het testen met synthetische data, waarbij alle persoonlijke gegevens en persoonlijk identificeerbare data is vervangen door anonieme data. Nieuwe regels op dit gebied zijn in de maak.

“Gelukkig wordt het gebruik van synthetische data steeds meer gemeengoed bij financiële instellingen”, zegt specialist softwarekwaliteit Samuel Mischler van SQS. “De afgelopen decennia hebben we productiedata gebruikt voor het testen van applicaties. Daar kleven, behalve de veiligheid, nog andere nadelen aan, zoals een gebrek aan variatie. Ondertussen is de aanpak om synthetische data te gebruiken volwassen geworden. Daarmee is het een betrouwbare aanpak geworden die de zwakheden en risico’s door het gebruik van productiedata voorkomt.”

Geen verbod

De Europese Unie wil bedrijven met nieuwe wetgeving aansporen de veiligheid rond het testen met data verder te verbeteren. De nieuwe wetten verbieden het testen met productiedata overigens niet, maar ontmoedigen dit wel. “Banken kunnen te maken krijgen met boete’s, hun outsourcing kan mogelijk worden beperkt en offshoring van testdata kan verboden worden", legt Mischler uit.

Aanleiding voor de nieuwe wetgeving is een aantal incidenten waarbij door software- en securityblunders belangrijke data op straat is komen te liggen. In Nederland bleek vorige maand nog klantgegevens van 27.000 verzekerden jarenlang voor iedereen beschikbaar te zijn geweest door een fout van een medewerker bij het testen van nieuwe software. De nieuwe wetgeving moet dit soort blunders in de toekomst gaan voorkomen.

Veel goedkoper

Mischler stelt overigens dat het testen met synthetische data niet alleen veel veiliger is, maar ook nog eens geld bespaard. De gebruikte data kan immers worden hergebruikt en kan daarnaast op ieder moment in het proces worden vernieuwd. Voor financiële instellingen is dit dan ook een interessante optie.

Lees ook
CEO van Target stapt op na datalek

CEO van Target stapt op na datalek

Dat datalekken schadelijk zijn voor bedrijven is al langer duidelijk. Ook de massale datadiefstal bij de Amerikaanse winkelketen Target blijkt niet zonder consequenties te zijn. CEO Gregg Steinhafel is gisteren afgetreden. Steinhafel was al 35 jaar bij het bedrijf actief. Target werd vorig jaar getroffen door een enorme datadiefstal, wat vermoedel1

Kaspersky: 'Die Hard 4.0 geeft cyberterroristen inspiratie'

Kaspersky: 'Die Hard 4.0 geeft cyberterroristen inspiratie'

We lopen het risico slachtoffer te worden van cyberterroristen. Dit stelt althans Eugene Kaspersky, oprichter van het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs. De film Die Hard 4.0 zou terroristen op ideeën brengen. Kaspersky stelt tegenover The Guardian zelf zijn medewerkers altijd te hebben verboden met media over cyberterrorisme te praten.1

Microsoft's plan om Europese clouddata veilig te stellen valt in het water

Microsoft's plan om Europese clouddata veilig te stellen valt in het water

Microsoft kondigde enige maanden geleden een optie aan waarmee Europese gebruikers ervoor kunnen kiezen hun data alleen op Europese cloudservers op te slaan. Het Amerikaanse IT-bedrijf claimde hierdoor klanten te kunnen beschermen tegen de Amerikaanse Patriot Act. Niets blijkt echter minder waar. Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Microsoft1