Europese Unie werkt aan wetgeving die blunders met testdata moet voorkomen

data

De Europese Unie wil banken en financiële instellingen actief gaan ontmoedigen te testen met echte data. De instellingen zouden moeten kiezen voor het testen met synthetische data, waarbij alle persoonlijke gegevens en persoonlijk identificeerbare data is vervangen door anonieme data. Nieuwe regels op dit gebied zijn in de maak.

“Gelukkig wordt het gebruik van synthetische data steeds meer gemeengoed bij financiële instellingen”, zegt specialist softwarekwaliteit Samuel Mischler van SQS. “De afgelopen decennia hebben we productiedata gebruikt voor het testen van applicaties. Daar kleven, behalve de veiligheid, nog andere nadelen aan, zoals een gebrek aan variatie. Ondertussen is de aanpak om synthetische data te gebruiken volwassen geworden. Daarmee is het een betrouwbare aanpak geworden die de zwakheden en risico’s door het gebruik van productiedata voorkomt.”

Geen verbod

De Europese Unie wil bedrijven met nieuwe wetgeving aansporen de veiligheid rond het testen met data verder te verbeteren. De nieuwe wetten verbieden het testen met productiedata overigens niet, maar ontmoedigen dit wel. “Banken kunnen te maken krijgen met boete’s, hun outsourcing kan mogelijk worden beperkt en offshoring van testdata kan verboden worden", legt Mischler uit.

Aanleiding voor de nieuwe wetgeving is een aantal incidenten waarbij door software- en securityblunders belangrijke data op straat is komen te liggen. In Nederland bleek vorige maand nog klantgegevens van 27.000 verzekerden jarenlang voor iedereen beschikbaar te zijn geweest door een fout van een medewerker bij het testen van nieuwe software. De nieuwe wetgeving moet dit soort blunders in de toekomst gaan voorkomen.

Veel goedkoper

Mischler stelt overigens dat het testen met synthetische data niet alleen veel veiliger is, maar ook nog eens geld bespaard. De gebruikte data kan immers worden hergebruikt en kan daarnaast op ieder moment in het proces worden vernieuwd. Voor financiële instellingen is dit dan ook een interessante optie.

Lees ook
NCSC: '2013 was een druk jaar'

NCSC: '2013 was een druk jaar'

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft afgelopen jaar 779 incidenten afgehandeld. De dienst stelt dat het hiermee een druk jaar is geweest. De overheidsdienst maakt een aantal cijfers bekend over 2013. Zo blijkt het NCSC 91 keer een alert te hebben geplaatst op waarschuwingsdienst.nl, een website waar de overheid onder andere voor cybe1

95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

Microsoft stopt in april met de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat het bedrijf geen beveiligingsupdates meer zal uitbrengen. Gebruikers lopen dus gevaar. Een groot probleem voor exploitanten van geldautomaten. Maar liefst 95 procent van alle geldautomaten wereldwijd draait op dit moment nog op Windows XP. Dit blijkt uit onderzoek van1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1