Europol rolt bende op die geldautomaten leegroofde via malware

european-cybercrime-centre-europol

Een bende die in heel Europa geldautomaten leegroofde door deze met malware te besmetten is opgerold door Europol. In totaal zijn acht mensen uit Roemenië en Moldavië tijdens de actie opgepakt.

De internationale actie is uitgevoerd door Europol in samenwerking met nationale opsporingsinstanties en Eurojust, een Europees agentschap dat de samenwerking tussen opsporingsinstanties binnen Europa ondersteunt. De actie was gericht tegen een bende die zich bezig hield met ‘ATM jackpotting’, een vorm van criminaliteit waarbij aanvallers geldautomaten met malware besmetten.

Tyupkin malware

De aanvallers zouden gebruik hebben gemaakt van de Tyupkin malware. Deze maakt het mogelijk de controle over geldautomaten over te nemen via de pinpad. Met de malware kunnen geldautomaten onder andere worden gemanipuleerd om het aanwezige geld af te geven. Het is hoeveel geld de bende heeft weten buit te maken met hun criminele praktijken.

“De afgelopen jaren hebben we een forse toename gezien van het aantal aanvallen op geldautomaten met behulp van malware. Het geraffineerde cybercriminele aspect van deze zaken toont aan hun criminelen voortdurend bezig zijn nieuwe manieren te vinden om misdaden te plegen. Om deze technologisch vaardige criminelen aan te pakken is het noodzakelijk dat, zoals in dit geval is gebeurd, opsporingsinstanties via Europol samenwerken om informatie te delen en transnationale onderzoeken uit te voeren”, zegt Wil van Gemert van Europol.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1