Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

abonnementstatustelfort

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander.

De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een echte Telfort-app te zijn. 1.033 Telfort-klanten installeerden de app dan ook op hun Windows Phone. De app lijkt hen de mogelijkheid te bieden in te loggen op hun online Mijn Telfort-account. Niets is echter minder waar. De app blijkt in werkelijkheid te zijn ontwikkeld door een cybercrimineel die de inloggegevens van Telfort-klanten wilde bemachtigen.

Inloggegevens

De ontwikkelaar van de app heeft de inloggegevens van de gebruikers online gepubliceerd. Telfort-klanten gebruiken hun telefoonnummer als inlognaam, waardoor ook de telefoonnummers van klanten op straat liggen. Iedereen kon hierdoor op de website inloggen op het account van een ander en alle persoonlijke gegevens inzien. Denk hierbij aan het rekeningnummer waarvan de abonnementskosten worden afgeschreven, maar ook aan facturen en adresgegevens.

Telfort is direct in actie gekomen en heeft de wachtwoorden van de gehackte accounts gewijzigd. Daarnaast is het bedrijf druk bezig contact te zoeken met alle getroffen klanten. De telecomprovider stelt dat er op dit moment geen bewijs is dat onbekenden de gegevens van klanten hebben gewijzigd.

Nog steeds beschikbaar

De malafide app is op het moment van schrijven nog steeds beschikbaar in de Windows Store. De Gelderlander heeft contact opgenomen met Microsoft en hen gevraagd de app te verwijderen.

Lees ook
Proofpoint: door overheid gesponsorde actoren gebruiken ClickFix

Proofpoint: door overheid gesponsorde actoren gebruiken ClickFix

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint delen nieuwe inzichten rondom social engineeringstecniek ClickFix. Uit de laatste bevindingen blijkt dat de overheid actoren sponsort bij het inzetten van deze aanvalsmethode

Martijn Uunk en Gregor Abbas van Helixis: ‘Cybercriminelen weten dat security in mkb vaak zwakker is, maar het mkb weet dat dan weer niet’

Martijn Uunk en Gregor Abbas van Helixis: ‘Cybercriminelen weten dat security in mkb vaak zwakker is, maar het mkb weet dat dan weer niet’

Hoe zorg je ervoor dat cybersecurity niet alleen een compliance-verplichting is, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering? Helixis, gespecialiseerd in risicomanagement, cybersecurity en informatiebeveiliging, helpt organisaties om die vertaalslag te maken: van verplichting naar weerbaarheid.

Identity Management Day 2025: KnowBe4 presenteert 10 tips om identiteitsdiefstal bij medewerkers te voorkomen

Identity Management Day 2025: KnowBe4 presenteert 10 tips om identiteitsdiefstal bij medewerkers te voorkomen

Op 8 april is het Identity Management Day. Dit is een jaarlijkse bewustwordingsdag die zich richt op het belang van identiteitsbeheer in cybersecurity. De dag heeft als doel om organisaties en medewerkers te informeren en bewustwording te creëren over het beheren en beschermen van hun digitale identiteiten.