Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

abonnementstatustelfort

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander.

De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een echte Telfort-app te zijn. 1.033 Telfort-klanten installeerden de app dan ook op hun Windows Phone. De app lijkt hen de mogelijkheid te bieden in te loggen op hun online Mijn Telfort-account. Niets is echter minder waar. De app blijkt in werkelijkheid te zijn ontwikkeld door een cybercrimineel die de inloggegevens van Telfort-klanten wilde bemachtigen.

Inloggegevens

De ontwikkelaar van de app heeft de inloggegevens van de gebruikers online gepubliceerd. Telfort-klanten gebruiken hun telefoonnummer als inlognaam, waardoor ook de telefoonnummers van klanten op straat liggen. Iedereen kon hierdoor op de website inloggen op het account van een ander en alle persoonlijke gegevens inzien. Denk hierbij aan het rekeningnummer waarvan de abonnementskosten worden afgeschreven, maar ook aan facturen en adresgegevens.

Telfort is direct in actie gekomen en heeft de wachtwoorden van de gehackte accounts gewijzigd. Daarnaast is het bedrijf druk bezig contact te zoeken met alle getroffen klanten. De telecomprovider stelt dat er op dit moment geen bewijs is dat onbekenden de gegevens van klanten hebben gewijzigd.

Nog steeds beschikbaar

De malafide app is op het moment van schrijven nog steeds beschikbaar in de Windows Store. De Gelderlander heeft contact opgenomen met Microsoft en hen gevraagd de app te verwijderen.

Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.