Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander.
De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een echte Telfort-app te zijn. 1.033 Telfort-klanten installeerden de app dan ook op hun Windows Phone. De app lijkt hen de mogelijkheid te bieden in te loggen op hun online Mijn Telfort-account. Niets is echter minder waar. De app blijkt in werkelijkheid te zijn ontwikkeld door een cybercrimineel die de inloggegevens van Telfort-klanten wilde bemachtigen.
Inloggegevens
De ontwikkelaar van de app heeft de inloggegevens van de gebruikers online gepubliceerd. Telfort-klanten gebruiken hun telefoonnummer als inlognaam, waardoor ook de telefoonnummers van klanten op straat liggen. Iedereen kon hierdoor op de website inloggen op het account van een ander en alle persoonlijke gegevens inzien. Denk hierbij aan het rekeningnummer waarvan de abonnementskosten worden afgeschreven, maar ook aan facturen en adresgegevens.
Telfort is direct in actie gekomen en heeft de wachtwoorden van de gehackte accounts gewijzigd. Daarnaast is het bedrijf druk bezig contact te zoeken met alle getroffen klanten. De telecomprovider stelt dat er op dit moment geen bewijs is dat onbekenden de gegevens van klanten hebben gewijzigd.
Nog steeds beschikbaar
De malafide app is op het moment van schrijven nog steeds beschikbaar in de Windows Store. De Gelderlander heeft contact opgenomen met Microsoft en hen gevraagd de app te verwijderen.
Meer over
Lees ook
EU-commissie selecteert WE BUILD voor grootschalige European Digital Identity Wallet pilot
Signicat, de pan-Europese leverancier van digitale identiteitsoplossingen, kondigt haar deelname aan het WE BUILD-consortium aan (Wallet Ecosystem for Business & Payment Use cases, Identification, Legal person representation, and Data sharing). Dit initiatief is door de Europese Commissie geselecteerd
Enorme piek in misbruik populaire boekhoudsoftware QuickBooks
Cybercriminelen gebruiken steeds vaker platformen van bekende bedrijven om phishing-aanvallen geloofwaardiger te maken. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van het Threat Research-team van KnowBe4 dat het aantal phishing-aanvallen via de boekhoudsoftware QuickBooks sinds 1 januari 2025 met 36,5% is gestegen
Arctic Wolf Threat Report: cybercriminelen zetten steeds vaker in op dubbele afpersing
Uit het 2025 Arctic Wolf Threat Report blijkt dat cybercriminelen hun gedrag aan het veranderen zijn: het wegsluizen van data is de norm geworden en is niet meer een uitzondering. Aanvallers versleutelen niet langer alleen data met ransomware, ze stelen deze data eerst om de druk op hun slachtoffers te vergroten