Gratis digitale certificaten vormen risico

kevin-bocek-venafi

Na de introductie van Let's Encrypt was het te verwachten dat ook anderen gratis digitale certificaten gingen aanbieden, zoals Amazon via de AWS Certificate Manager. Venafi waarschuwt dat hier echter ook risico’s aan zijn verbonden.

“Wij vinden het belangrijk dat organisaties zich realiseren dat er ook risico's verbonden zijn aan het gebruik van gratis digitale certificaten. Cybercriminelen maken daar namelijk graag misbruik van, zoals onlangs met Let's Encrypt certificaten. Daarom is het belangrijker dat organisaties letten op het beter beschermen van hun sleutels en certificaten, dan waar ze vandaan komen”, zegt Kevin Bocek, Vice President Security Strategy & Threat Intelligence van Venafi.

“Bij de AWS-apps voor bijvoorbeeld load balancing, niet EC2, wordt men waarschijnlijk gedwongen via AWS te werken door het beheer van de private sleutels. Daarom willen wij organisaties waarschuwen serieus na te denken over de bescherming van hun digitale assets en klanteninformatie. Hoewel de AWS-certificaten interessant lijken om snel apps te kunnen bouwen, bieden ze niet het hoge beveiligingsniveau dat grote organisaties zoals de Global 5000 nodig hebben. Let op mijn voorspelling: het is kwestie van tijd voordat het eerste incident aan het licht komt waarbij cybercriminelen zich met een gratis AWS-certificaat hebben verborgen in versleuteld Internet-verkeer, om privacygevoelige informatie te stelen”, aldus Bocek.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1