Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

klok

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen.

Symantec meldt een plotselinge piek in de hoeveelheid aanvallen op NTP-servers gedetecteerd te hebben. De aanvallen hadden volgens het bedrijf eenvoudig voorkomen kunnen worden, maar dat niemand was op dergelijke cyberaanvallen bedacht. Aanvallen op NTP-servers komen dan ook nauwelijks voor.

Netwerktijdprotocol

Het netwerktijdprotocol is een protocol dat systemen in een netwerk synchroniseert met dezelfde klokinformatie. De klok op ieder systeem loopt hierdoor gelijk. Aanvallers kunnen misbruik maken van servers met het netwerktijdprotocol door een grote hoeveelheid aanvragen te versturen naar de gebruikte tijdbronnen. Deze tijdbronnen reageren op de verzoeken en overspoelen de server vervolgens met een grote hoeveelheid data. De server wordt hierdoor onbereikbaar. De aanval is vergelijkbaar met een DDoS-aanval.

Aanvallen op het netwerktijdprotocol kunnen eenvoudig worden voorkomen. Beheerders kunnen hun servers beschermen door het netwerktijdprotocol dat zij gebruiken te updaten naar 4.2.7. In deze versie is het commando dat aanvallers misbruiken simpelweg verwijderd.

Lees ook
Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM