Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

klok

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen.

Symantec meldt een plotselinge piek in de hoeveelheid aanvallen op NTP-servers gedetecteerd te hebben. De aanvallen hadden volgens het bedrijf eenvoudig voorkomen kunnen worden, maar dat niemand was op dergelijke cyberaanvallen bedacht. Aanvallen op NTP-servers komen dan ook nauwelijks voor.

Netwerktijdprotocol

Het netwerktijdprotocol is een protocol dat systemen in een netwerk synchroniseert met dezelfde klokinformatie. De klok op ieder systeem loopt hierdoor gelijk. Aanvallers kunnen misbruik maken van servers met het netwerktijdprotocol door een grote hoeveelheid aanvragen te versturen naar de gebruikte tijdbronnen. Deze tijdbronnen reageren op de verzoeken en overspoelen de server vervolgens met een grote hoeveelheid data. De server wordt hierdoor onbereikbaar. De aanval is vergelijkbaar met een DDoS-aanval.

Aanvallen op het netwerktijdprotocol kunnen eenvoudig worden voorkomen. Beheerders kunnen hun servers beschermen door het netwerktijdprotocol dat zij gebruiken te updaten naar 4.2.7. In deze versie is het commando dat aanvallers misbruiken simpelweg verwijderd.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt