Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

klok

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen.

Symantec meldt een plotselinge piek in de hoeveelheid aanvallen op NTP-servers gedetecteerd te hebben. De aanvallen hadden volgens het bedrijf eenvoudig voorkomen kunnen worden, maar dat niemand was op dergelijke cyberaanvallen bedacht. Aanvallen op NTP-servers komen dan ook nauwelijks voor.

Netwerktijdprotocol

Het netwerktijdprotocol is een protocol dat systemen in een netwerk synchroniseert met dezelfde klokinformatie. De klok op ieder systeem loopt hierdoor gelijk. Aanvallers kunnen misbruik maken van servers met het netwerktijdprotocol door een grote hoeveelheid aanvragen te versturen naar de gebruikte tijdbronnen. Deze tijdbronnen reageren op de verzoeken en overspoelen de server vervolgens met een grote hoeveelheid data. De server wordt hierdoor onbereikbaar. De aanval is vergelijkbaar met een DDoS-aanval.

Aanvallen op het netwerktijdprotocol kunnen eenvoudig worden voorkomen. Beheerders kunnen hun servers beschermen door het netwerktijdprotocol dat zij gebruiken te updaten naar 4.2.7. In deze versie is het commando dat aanvallers misbruiken simpelweg verwijderd.

Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord