KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

Phone_Mesh

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.

Dit melden bronnen van De Volkskrant. De telecomprovider gaat in eerste instantie de bestaande apps van Silent Circle leveren aan klanten. Deze apps versleutelen alle telefoontjes, SMS-berichten en e-mails die op de telefoon van de gebruikers worden verzonden of ontvangen. Alle verzonden data wordt op de telefoon van de verzender versleuteld, waarna deze op de telefoon van de ontvanger weer wordt ontsleuteld. Data die onderweg wordt onderschept is hierdoor dus niet bruikbaar voor de aanvallers.

Werkwijze

Deze werkwijze werkt overigens alleen op het moment dat zowel de verzenden als ontvanger de oplossingen van Silent Circle gebruiken. Een gebruiker kan natuurlijk ook gewoon bellen met en data versturen naar een persoon die de apps niet gebruikt. In dit geval is de verbinding tot de server versleuteld. Hierna wordt de data dus alsnog onversleuteld verzonden.

KPN zou in een later stadium ook de Blackphone willen gaan leveren. De Blackphone is een telefoon met een besturingssysteem dat extra tegen spionage is beveiligd. Het apparaat is ontwikkelt door Geeksphone en wordt naar verwachting komende week op de Mobile World Congress in Barcelona gepresenteerd. Geeksphone wil met de Blackphone een rechtstreeks antwoord bieden op de spionagepraktijken van inlichtingendiensten.

Lees ook
Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare heeft zijn State of Application Security 2024 Report uitgebracht. Inzichten uit dit rapport onthullen dat beveiligingsteams moeite hebben om zich te wapenen tegen de risico's die worden veroorzaakt door de mate waarin organisaties afhankelijk zijn van moderne applicaties

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.