KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

Phone_Mesh

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.

Dit melden bronnen van De Volkskrant. De telecomprovider gaat in eerste instantie de bestaande apps van Silent Circle leveren aan klanten. Deze apps versleutelen alle telefoontjes, SMS-berichten en e-mails die op de telefoon van de gebruikers worden verzonden of ontvangen. Alle verzonden data wordt op de telefoon van de verzender versleuteld, waarna deze op de telefoon van de ontvanger weer wordt ontsleuteld. Data die onderweg wordt onderschept is hierdoor dus niet bruikbaar voor de aanvallers.

Werkwijze

Deze werkwijze werkt overigens alleen op het moment dat zowel de verzenden als ontvanger de oplossingen van Silent Circle gebruiken. Een gebruiker kan natuurlijk ook gewoon bellen met en data versturen naar een persoon die de apps niet gebruikt. In dit geval is de verbinding tot de server versleuteld. Hierna wordt de data dus alsnog onversleuteld verzonden.

KPN zou in een later stadium ook de Blackphone willen gaan leveren. De Blackphone is een telefoon met een besturingssysteem dat extra tegen spionage is beveiligd. Het apparaat is ontwikkelt door Geeksphone en wordt naar verwachting komende week op de Mobile World Congress in Barcelona gepresenteerd. Geeksphone wil met de Blackphone een rechtstreeks antwoord bieden op de spionagepraktijken van inlichtingendiensten.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.