KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

Phone_Mesh

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.

Dit melden bronnen van De Volkskrant. De telecomprovider gaat in eerste instantie de bestaande apps van Silent Circle leveren aan klanten. Deze apps versleutelen alle telefoontjes, SMS-berichten en e-mails die op de telefoon van de gebruikers worden verzonden of ontvangen. Alle verzonden data wordt op de telefoon van de verzender versleuteld, waarna deze op de telefoon van de ontvanger weer wordt ontsleuteld. Data die onderweg wordt onderschept is hierdoor dus niet bruikbaar voor de aanvallers.

Werkwijze

Deze werkwijze werkt overigens alleen op het moment dat zowel de verzenden als ontvanger de oplossingen van Silent Circle gebruiken. Een gebruiker kan natuurlijk ook gewoon bellen met en data versturen naar een persoon die de apps niet gebruikt. In dit geval is de verbinding tot de server versleuteld. Hierna wordt de data dus alsnog onversleuteld verzonden.

KPN zou in een later stadium ook de Blackphone willen gaan leveren. De Blackphone is een telefoon met een besturingssysteem dat extra tegen spionage is beveiligd. Het apparaat is ontwikkelt door Geeksphone en wordt naar verwachting komende week op de Mobile World Congress in Barcelona gepresenteerd. Geeksphone wil met de Blackphone een rechtstreeks antwoord bieden op de spionagepraktijken van inlichtingendiensten.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.