Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

encryptie

De cybercriminelen achter de Bitcrypt-ransomware hebben een flinke blunder gemaakt. De nieuwe ransomware versleutelt data op computers en eist vervolgens losgeld. Door een fout van de cybercriminelen is de data echter gewoon te redden zonder losgeld te betalen.

Wie geïnfecteerd wordt met Bitcrypt krijgt de boodschap te zien dat zijn data is versleuteld met een 1024-bit RSA-encryptie. De boodschap stelt dat het slachtoffer de encryptiesleutel kan kopen door 0,4 bitcoin over te schrijven naar de criminelen. Zonder deze encryptiesleutel zou de data van het slachtoffer verloren.

Ransomware analyseren

Ook een kennis van de beveiligingsonderzoekers Fabian Perigaud en Cedric Pernet van Cassidian CyberSecurity werd slachtoffer van de ransomware. De kennis had een groot aantal foto's van zijn kinderen op de geïnfecteerde machine staan en had geen back-up gemaakt van deze data. Perigaud en Pernet besloten daarom de ransomware nader te onderzoeken en op zoek te gaan naar een mogelijkheid de data te ontsleutelen.

Tijdens deze analyse ontdekte de onderzoekers dat de data ondanks de claims van de hackers helemaal niet met een 1024-bit RSA-encryptie is versleuteld. De encryptiesleutel zou namelijk slechts bestaan uit 128 karakters. In werkelijkheid blijkt het dan ook te gaan om een 426-bit RSA-encryptie. Deze versleuteling is aanzienlijk zwakker dan de 1024-bit RSA-encryptie, waardoor de versleuteling in relatief korte tijd kan worden gekraakt.

Data ontsleutelen

Perigaud en Pernet wisten op deze manier de versleutelde data van hun kennis te ontsleutelen, zonder dat de kennis het losgeld heeft betaald.

Lees ook
Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare heeft zijn State of Application Security 2024 Report uitgebracht. Inzichten uit dit rapport onthullen dat beveiligingsteams moeite hebben om zich te wapenen tegen de risico's die worden veroorzaakt door de mate waarin organisaties afhankelijk zijn van moderne applicaties

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.