Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

encryptie

De cybercriminelen achter de Bitcrypt-ransomware hebben een flinke blunder gemaakt. De nieuwe ransomware versleutelt data op computers en eist vervolgens losgeld. Door een fout van de cybercriminelen is de data echter gewoon te redden zonder losgeld te betalen.

Wie geïnfecteerd wordt met Bitcrypt krijgt de boodschap te zien dat zijn data is versleuteld met een 1024-bit RSA-encryptie. De boodschap stelt dat het slachtoffer de encryptiesleutel kan kopen door 0,4 bitcoin over te schrijven naar de criminelen. Zonder deze encryptiesleutel zou de data van het slachtoffer verloren.

Ransomware analyseren

Ook een kennis van de beveiligingsonderzoekers Fabian Perigaud en Cedric Pernet van Cassidian CyberSecurity werd slachtoffer van de ransomware. De kennis had een groot aantal foto's van zijn kinderen op de geïnfecteerde machine staan en had geen back-up gemaakt van deze data. Perigaud en Pernet besloten daarom de ransomware nader te onderzoeken en op zoek te gaan naar een mogelijkheid de data te ontsleutelen.

Tijdens deze analyse ontdekte de onderzoekers dat de data ondanks de claims van de hackers helemaal niet met een 1024-bit RSA-encryptie is versleuteld. De encryptiesleutel zou namelijk slechts bestaan uit 128 karakters. In werkelijkheid blijkt het dan ook te gaan om een 426-bit RSA-encryptie. Deze versleuteling is aanzienlijk zwakker dan de 1024-bit RSA-encryptie, waardoor de versleuteling in relatief korte tijd kan worden gekraakt.

Data ontsleutelen

Perigaud en Pernet wisten op deze manier de versleutelde data van hun kennis te ontsleutelen, zonder dat de kennis het losgeld heeft betaald.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.