Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

encryptie

De cybercriminelen achter de Bitcrypt-ransomware hebben een flinke blunder gemaakt. De nieuwe ransomware versleutelt data op computers en eist vervolgens losgeld. Door een fout van de cybercriminelen is de data echter gewoon te redden zonder losgeld te betalen.

Wie geïnfecteerd wordt met Bitcrypt krijgt de boodschap te zien dat zijn data is versleuteld met een 1024-bit RSA-encryptie. De boodschap stelt dat het slachtoffer de encryptiesleutel kan kopen door 0,4 bitcoin over te schrijven naar de criminelen. Zonder deze encryptiesleutel zou de data van het slachtoffer verloren.

Ransomware analyseren

Ook een kennis van de beveiligingsonderzoekers Fabian Perigaud en Cedric Pernet van Cassidian CyberSecurity werd slachtoffer van de ransomware. De kennis had een groot aantal foto's van zijn kinderen op de geïnfecteerde machine staan en had geen back-up gemaakt van deze data. Perigaud en Pernet besloten daarom de ransomware nader te onderzoeken en op zoek te gaan naar een mogelijkheid de data te ontsleutelen.

Tijdens deze analyse ontdekte de onderzoekers dat de data ondanks de claims van de hackers helemaal niet met een 1024-bit RSA-encryptie is versleuteld. De encryptiesleutel zou namelijk slechts bestaan uit 128 karakters. In werkelijkheid blijkt het dan ook te gaan om een 426-bit RSA-encryptie. Deze versleuteling is aanzienlijk zwakker dan de 1024-bit RSA-encryptie, waardoor de versleuteling in relatief korte tijd kan worden gekraakt.

Data ontsleutelen

Perigaud en Pernet wisten op deze manier de versleutelde data van hun kennis te ontsleutelen, zonder dat de kennis het losgeld heeft betaald.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.