Ransomware Reveton breidt activiteiten uit van gijzeling naar diefstal

Reveton is een vorm van ransomware die ook wel bekend staat als het 'politievirus'. De malware heeft een update gekregen waardoor deze niet langer alleen computers in gijzeling neemt, maar ook wachtwoorden en bankgegevens probeert te stelen.

De ransomware stelt dat het slachtoffer een misdrijf heeft begaan en claimt eigendom te zijn van een politiekorps. Dit korps zou de PC van het slachtoffer hebben vergrendeld. Door een boete te betalen kunnen slachtoffers hun PC weer ontgrendelen. In werkelijkheid hebben politiekorpsen echter niets met de malware te maken. Aan deze werkwijze heeft de malware dan ook zijn naam politievirus te danken.

Update met nieuwe mogelijkheden

Avast waarschuwt dat Reveton van zijn makers een update heeft gekregen die de mogelijkheden van de ransomware flink uitbreidt. De ransomware nam voorheen alleen computers in gijzeling, maar probeert nu ook actief inloggegevens te stelen. Het gaat hierbij om inloggegevens die worden buitgemaakt via onder andere webbrowsers, e-mailclients, instant messagingsoftware en FTP-clients.

Daarnaast zou de malware zich ook richten op klanten van 17 verschillende Duitse banken, waarvan Reveton inloggegevens voor internetbankieren probeert buit te maken. Een andere module is juist gericht op het stelen van wachtwoorden voor wallets voor digitale valuta als bitcoins en litecoins.

'Wijzig alle wachtwoorden'

Avast adviseert klanten die door Reveton worden getroffen voortaan extra maatregelen te nemen om hun online veiligheid te vergroten. Het verwijderen van de malware is door de nieuwe mogelijkheden van de ransomware niet langer voldoende. Slachtoffers zouden daarnaast zodra de ransomware is verwijderd al hun online wachtwoorden moeten veranderen, aangezien deze in handen kunnen zijn gevallen van cybercriminelen.

 
Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1