Snapchat: 'Hack vond plaats bij server van derde partij'

snapchatlogo

Honderdduizenden privéfoto's van Snapchat-gebruikers zijn afgelopen week uitgelekt. Hackers zouden een server van  een app van een derde partij hebben gehackt en de foto's hebben buitgemaakt. Snapchat laat in een verklaring weten gebruikers in zijn voorwaarden ten strengste af te wijzen dit soort apps te gebruiken.

Het lek is afgelopen vrijdag bekend gemaakte door de Noorse krant Dagbladet. Hackers zouden hebben toegeslagen bij een derde partij. Over de hack heerst veel onduidelijkheid. Zo is onduidelijk bij welke third-party app de hackers precies hebben toegeslagen. Zowel de dienst Snapsave als Snapsaved worden genoemd. Hackers zouden op een gesloten forum bezig zijn de uitgelekte foto's te koppelen aan de identiteit van getoonde mensen. De hackers willen de database met gestolen foto's doorzoekbaar maken, zodat andere snel foto's van specifieke gebruikers kunnen terugvinden. Vooral foto's van Deense en Noorse gebruikers zouden zijn uitgelekt.

Snapchat

Snapchat is een app waarmee gebruikers een foto naar andere kunnen sturen. Deze foto wordt eenmalig getoond en daarna automatisch verwijderd. Veel gebruikers wanen zich hierdoor veilige en sturen zeer persoonlijke foto's naar andere. Via apps van derde zoals Snapsave is het echter wel mogelijk Snapchat-foto's op te slaan. De database waarin Snapsave deze foto's opslaat is gehackt.

"We kunnen bevestigen dat de servers van Snapchat nooit zijn gekraakt en wij dus niet de bron zijn geweest van dit datalek. Snapchatters die slachtoffer zijn geworden maakte gebruik van third-party apps om Snaps te versturen en ontvangen. Deze werkwijze verbieden wij ten strengste in onze voorwaarden, aangezien de veiligheid van gebruikers hierdoor in het geding komt. We monitoren de App Store en Google Play nauwkeurig om illegale third-party apps op te sporen en hebben veel van deze apps inmiddels succesvol laten verwijderen", meldt Snapchat in een verklaring aan Engadget.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.