SURF introduceert beveiligde opslag in de cloud voor Nederlandse universiteiten

SURF introduceert een nieuwe beveiligde 'personalcloudstorage-dienst'. SURFdrive is speciaal op verzoek van de Nederlandse universiteiten ontwikkeld door de 2 SURF-organisaties SURFnet en SURFsara.

Het aantal online tools die binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein worden gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De tools zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data wordt opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt. Hier speelt SURF met SURFdrive op in.

Bestanden delen

SURFdrive is een personalstorage-dienst ontwikkeld voor medewerkers, onderzoekers en studenten binnen het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Gebruikers krijgen met SURFdrive de mogelijkheid om gemakkelijk bestanden te synchroniseren en met elkaar te delen, veilig en doelmatig binnen een community cloud en met een grote opslagruimte. Omdat nagenoeg alle Nederlandse universiteiten meedoen, kunnen de gegevens veilig binnen de sector, maar desgewenst ook met gastgebruikers gedeeld worden.

Universiteit Leiden maakt als eerste gebruik van deze nieuwe dienst. Later dit jaar wordt de dienst uitgerold bij nagenoeg alle universiteiten in Nederland. SURFdrive is de eerste dienst die beschikbaar komt in de SURF community cloud. De data wordt veilig opgeslagen binnen de grenzen van Nederland.

Windows, Apple, Linux, iOS en Android

De SURFdrive-dienst is te gebruiken op Windows-, Apple- en Linux-machines. Ook is een gratis app beschikbaar voor iOS- en Android-smartphones en -tablets. Gebruikers loggen in met hun eigen instellingsaccount via SURFconext en krijgen zo eenvoudig toegang tot de dienst. Elke gebruiker heeft 100 GB opslagruimte tot zijn beschikking.

Beveiliging voort bij SURFdrive de boventoon. Gebruikers blijven ten allen tijde eigenaar van hun eigen data. SURF verstrekt daarnaast geen informatie aan derden over gebruikers.

 
Lees ook
Microsoft onderscheidt partner InSpark met twee awards

Microsoft onderscheidt partner InSpark met twee awards

Microsoft-specialist InSpark, onderdeel van KPN, heeft twee Microsoft Partner of the Year Awards gewonnen. InSpark won een Global Award in de categorie Identity en een Country Award voor Data & AI. De dubbele onderscheiding is voor klanten van InSpark en KPN een bevestiging dat zij samenwerken met een partner die vooroploopt in de industrie.

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare heeft zijn State of Application Security 2024 Report uitgebracht. Inzichten uit dit rapport onthullen dat beveiligingsteams moeite hebben om zich te wapenen tegen de risico's die worden veroorzaakt door de mate waarin organisaties afhankelijk zijn van moderne applicaties

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.