SURF introduceert beveiligde opslag in de cloud voor Nederlandse universiteiten

SURF introduceert een nieuwe beveiligde 'personalcloudstorage-dienst'. SURFdrive is speciaal op verzoek van de Nederlandse universiteiten ontwikkeld door de 2 SURF-organisaties SURFnet en SURFsara.

Het aantal online tools die binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein worden gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De tools zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data wordt opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt. Hier speelt SURF met SURFdrive op in.

Bestanden delen

SURFdrive is een personalstorage-dienst ontwikkeld voor medewerkers, onderzoekers en studenten binnen het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Gebruikers krijgen met SURFdrive de mogelijkheid om gemakkelijk bestanden te synchroniseren en met elkaar te delen, veilig en doelmatig binnen een community cloud en met een grote opslagruimte. Omdat nagenoeg alle Nederlandse universiteiten meedoen, kunnen de gegevens veilig binnen de sector, maar desgewenst ook met gastgebruikers gedeeld worden.

Universiteit Leiden maakt als eerste gebruik van deze nieuwe dienst. Later dit jaar wordt de dienst uitgerold bij nagenoeg alle universiteiten in Nederland. SURFdrive is de eerste dienst die beschikbaar komt in de SURF community cloud. De data wordt veilig opgeslagen binnen de grenzen van Nederland.

Windows, Apple, Linux, iOS en Android

De SURFdrive-dienst is te gebruiken op Windows-, Apple- en Linux-machines. Ook is een gratis app beschikbaar voor iOS- en Android-smartphones en -tablets. Gebruikers loggen in met hun eigen instellingsaccount via SURFconext en krijgen zo eenvoudig toegang tot de dienst. Elke gebruiker heeft 100 GB opslagruimte tot zijn beschikking.

Beveiliging voort bij SURFdrive de boventoon. Gebruikers blijven ten allen tijde eigenaar van hun eigen data. SURF verstrekt daarnaast geen informatie aan derden over gebruikers.

 
Lees ook
Orange Business Services neemt Atheos over

Orange Business Services neemt Atheos over

Orange Business Services neemt Atheos over, een Europese speler op het gebied van cyberdefensie. Atheos werd in 2002 opgericht en is pionier op het gebied van IT-identificatie en beveiligingsmanagement. Met zo’n 130 experts op het gebied van cyberveiligheid ondersteunt Atheos grote bedrijven in het definiëren, implementeren en handhaven van hun be1

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1