Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

klok

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen.

Symantec meldt een plotselinge piek in de hoeveelheid aanvallen op NTP-servers gedetecteerd te hebben. De aanvallen hadden volgens het bedrijf eenvoudig voorkomen kunnen worden, maar dat niemand was op dergelijke cyberaanvallen bedacht. Aanvallen op NTP-servers komen dan ook nauwelijks voor.

Netwerktijdprotocol

Het netwerktijdprotocol is een protocol dat systemen in een netwerk synchroniseert met dezelfde klokinformatie. De klok op ieder systeem loopt hierdoor gelijk. Aanvallers kunnen misbruik maken van servers met het netwerktijdprotocol door een grote hoeveelheid aanvragen te versturen naar de gebruikte tijdbronnen. Deze tijdbronnen reageren op de verzoeken en overspoelen de server vervolgens met een grote hoeveelheid data. De server wordt hierdoor onbereikbaar. De aanval is vergelijkbaar met een DDoS-aanval.

Aanvallen op het netwerktijdprotocol kunnen eenvoudig worden voorkomen. Beheerders kunnen hun servers beschermen door het netwerktijdprotocol dat zij gebruiken te updaten naar 4.2.7. In deze versie is het commando dat aanvallers misbruiken simpelweg verwijderd.

Lees ook
Verizon Business 2024 Mobile Security Index laat escalerende risico’s zien bij mobiele en IoT security

Verizon Business 2024 Mobile Security Index laat escalerende risico’s zien bij mobiele en IoT security

Verizon Business brengt zijn 2024 Mobile Security Index (MSI) rapport uit, waarin zij de grootste dreigingen voor mobiele- en IoT-apparaten weergeven. Het zevende jaarlijkse rapport op rij gaat dit jaar niet alleen in op het mobiele gebruik van werknemers, maar ook op de toepassingen van IoT-apparaten en sensoren, en de groeiende securityproblemen1

Check Point Software neemt Cyberint over

Check Point Software neemt Cyberint over

Check Point Software Technologies, een leidende leverancier van cyberbeveiligingsplatformen, tekent een definitieve overeenkomst voor de overname van Cyberint Technologies Ltd., leverancier van oplossingen voor extern risicomanagement.

Zomercolumn: wereldwijde computerstoring? Wen er maar aan

Zomercolumn: wereldwijde computerstoring? Wen er maar aan

Ik herinner me nog als de dag van gisteren toen een probleem met de beveiligingssoftware van Crowdstrike talloze computersystemen platlegde. Het was een gewone dag, totdat alles tot stilstand kwam. Vliegtuigen bleven aan de grond, medische gegevens werden ontoegankelijk, betaalsystemen waren niet meer toegankelijk en de transportsector werd hard g1