Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

phishing2

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden wil op dit moment geen uitspraak doen in de zaak en stelt het vonnis daarom tot nader orde uit. De student heeft namelijk in Den Haag namelijk ook nog een Nederlandse rechtszaak tegen zich lopen. Het gerechtshof in Leeuwarden wil eerst deze uitspraak afwachten.

Grootschalige phishingaanval

De 24-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid bij een grootschalige phishingaanval, oplichting en witwassen. Samen met zijn handlangers zou de student maar liefst 788.000 euro hebben buitgemaakt. De man draagt op dit moment een elektronische enkelband, die moet voorkomen dat hij het land uit kan vluchten. Dit stelt de student in staat zijn studie af te ronden. De VS stellen echter dat de student vluchtgevaarlijk is en willen daarom dat hij het vonnis over zijn uitlevering in gevangenschap afwacht.

De student stelt zelf onschuldig te zijn en ontkent de beschuldigingen. RTV Oost meldt dat de Vietnamese politie met een getuige heeft gesproken, die een volledige bekentenis heeft afgelegd. De student stelt dat deze bekentenis zijn onschuld aantoont.

Lees ook
KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4 en Microsoft werken samen aan nieuwe Office-functionaliteit tegen phishing

KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, kondigt de nieuwe Microsoft Ribbon Phish Alert Button (PAB) aan. Deze functionaliteit voor Outlook is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft voor het verhogen van e-mailbeveiliging en het vereenvoudigen van het melden van phishing.

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare maakt inzichtelijk dat organisaties worstelen met verouderde beveiligingsmethoden, terwijl online dreigingen toenemen

Cloudflare heeft zijn State of Application Security 2024 Report uitgebracht. Inzichten uit dit rapport onthullen dat beveiligingsteams moeite hebben om zich te wapenen tegen de risico's die worden veroorzaakt door de mate waarin organisaties afhankelijk zijn van moderne applicaties

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.