Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

phishing2

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden wil op dit moment geen uitspraak doen in de zaak en stelt het vonnis daarom tot nader orde uit. De student heeft namelijk in Den Haag namelijk ook nog een Nederlandse rechtszaak tegen zich lopen. Het gerechtshof in Leeuwarden wil eerst deze uitspraak afwachten.

Grootschalige phishingaanval

De 24-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid bij een grootschalige phishingaanval, oplichting en witwassen. Samen met zijn handlangers zou de student maar liefst 788.000 euro hebben buitgemaakt. De man draagt op dit moment een elektronische enkelband, die moet voorkomen dat hij het land uit kan vluchten. Dit stelt de student in staat zijn studie af te ronden. De VS stellen echter dat de student vluchtgevaarlijk is en willen daarom dat hij het vonnis over zijn uitlevering in gevangenschap afwacht.

De student stelt zelf onschuldig te zijn en ontkent de beschuldigingen. RTV Oost meldt dat de Vietnamese politie met een getuige heeft gesproken, die een volledige bekentenis heeft afgelegd. De student stelt dat deze bekentenis zijn onschuld aantoont.

Lees ook
Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky ontdekt phishingtechnieken die tweefactorauthenticatie omzeilen

Kaspersky heeft een geavanceerde ontwikkeling van phishingtechnieken ontdekt die cybercriminelen gebruiken om twee-factor authenticatie (2FA) te omzeilen. Aanvallers hebben methoden ontwikkeld waarbij phishing wordt gecombineerd met geautomatiseerde OTP-bots om zo gebruikers te misleiden en ongeautoriseerde toegang tot hun accounts te krijgen.