Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

phishing2

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden wil op dit moment geen uitspraak doen in de zaak en stelt het vonnis daarom tot nader orde uit. De student heeft namelijk in Den Haag namelijk ook nog een Nederlandse rechtszaak tegen zich lopen. Het gerechtshof in Leeuwarden wil eerst deze uitspraak afwachten.

Grootschalige phishingaanval

De 24-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid bij een grootschalige phishingaanval, oplichting en witwassen. Samen met zijn handlangers zou de student maar liefst 788.000 euro hebben buitgemaakt. De man draagt op dit moment een elektronische enkelband, die moet voorkomen dat hij het land uit kan vluchten. Dit stelt de student in staat zijn studie af te ronden. De VS stellen echter dat de student vluchtgevaarlijk is en willen daarom dat hij het vonnis over zijn uitlevering in gevangenschap afwacht.

De student stelt zelf onschuldig te zijn en ontkent de beschuldigingen. RTV Oost meldt dat de Vietnamese politie met een getuige heeft gesproken, die een volledige bekentenis heeft afgelegd. De student stelt dat deze bekentenis zijn onschuld aantoont.

Lees ook
Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

"Steeds meer medewerkers ontvangen misleidende instructies voor kledingvoorschriften"

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, laat echter zien dat e-mails over kledingvoorschriften op de werkvloer inmiddels zijn uitgegroeid tot één van de meest voorkomende en verraderlijke onderwerpen in phishing-aanvallen.

Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.