Verschillende webbrowsers lekken surfgeschiedenis van gebruikers

internet_logo

Verschillende populair webbrowsers blijken een lek te bevatten. Bezochte websites kunnen door het lek de surfgeschiedenis van bezoekers in handen krijgen, waardoor de privacy van gebruikers in het geding is.

Het probleem is ontdekt door de Belgische student Aäron Thijs van de Universiteit van Hasselt (via Ars Technica). Zowel Chrome, FireFox als Internet Explorer zijn voor het probleem kwetsbaar. Vermoedelijk is de bug daarnaast aanwezig in Safari en Opera. Het probleem wordt veroorzaakt door een feature die is bedoeld om websites informatie te geven over de laadtijd van hun website. Websites krijgen hierbij de mogelijkheid deze laadtijd te vergelijken met andere websites, waarbij webbrowsers de laadtijd van eerder bezochte websites gebruikt als referentie.

Bezoek aan bepaalde websites

Dit proces blijkt echter een fout te bevatten. De fout stelt kwaadwillenden in staat te achterhalen of bepaalde websites door een bezoeker zijn bezocht. Thijs stelt er in zijn proef in geslaagd te zijn te controleren of bezoekers van zijn website 'https://www.facebook.com' onlangs hebben bezocht.

De student beperkt zich in zijn test op bezoeken aan één website. Thijs benadrukt echter dat het ook mogelijk is de surfgeschiedenis van bezoekers op een hele reeks URL's te controleren. Hierdoor kan een aardig beeld worden geschetst van de activiteiten van een gebruiker op internet.

Anoniem surfen

Gebruikers die willen voorkomen dat websites hun surfgeschiedenis in kaart brengen hebben verschillende opties. Zo kunnen zij gebruik maken van bijvoorbeeld de Incognito-functie van Google Chrome, die bedoeld is om anoniem te surfen. Deze functie voorkomt dat browsegeschiedenis wordt opgeslagen. Een andere optie is het handmatig wissen van de surfgeschiedenis in webbrowsers. De fabrikanten van de getroffen webbrowsers zijn op de hoogte gesteld van het probleem.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.