Vraag naar security specialisten groeit hard

security-pixabay-pixelcreatures

De vraag naar security professionals stijgt snel. Het aantal online geplaatste vacatures voor security specialisten is in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld.

Dit blijkt uit de ICT-arbeidsmarkt kwartaalrapportage van iSense. In totaal stonden in het derde kwartaal van 2017 bijna 800 vacatures voor security professionals open, ten opzichte van 380 vacatures in het eerste kwartaal van 2014. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016 is het aantal online geplaatste vacatures voor security specialisten met 14,2% gestegen.

Vraag naar analisten stijgt

iSense meldt dat ook de vraag naar analisten stijgt. In het derde kwartaal van 2017 zijn ruim 17% meer vacatures geplaatst dan in het laatste kwartaal van 2016. Dit is volgens iSense de grootste stijging voor vacatures voor analisten in de afgelopen jaren.

Het aantal vacatures voor ontwikkelaars loopt juist terug. In totaal heeft iSense 14 programmeursfuncties onderzocht, waarvan voor 12 functies het aantal vacatures is gedaald. Opvallend noemt iSense de daling in de vraag naar .NET, PHP, Java en Linux/Unix ontwikkelaars. De vraag naar deze ontwikkelaars steeg sinds halverwege 2014 vrijwel onafgebroken.

9,5% meer ICT-vacatures in Nederland

Tot slot blijkt dat het aantal vacatures in Enschede opvallend hard groeit. Sinds begin 2014 is het aantal ICT-vacatures in deze stad continu aan het stijgen, met gemiddeld 5% per kwartaal. In het derde kwartaal van 2017 is het aantal vacatures echter harder gestegen. In heel Nederland is het aantal ICT-vacatures in het eerste kwartaal van 2017 met 9,5% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016 is echter een daling van 0,4% zichtbaar.

Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.