Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

malware

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten.

Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority tegenover CSO Online. De leverancier van mobiele beveiligingsoplossingen onderzocht ruim 3 miljoen mobiele apps op smartphones van werknemers. 5,2% van de onderzochte iOS-apps en 3,9% van de onderzochte Android-apps bleken zombie apps te zijn.

Geen beveiligingsupdates

Appthority waarschuwt voor de risico’s die dit met zich meebrengt. Zo worden de apps niet langer door ontwikkelaars geüpdatet en worden beveiligingsgaten dus niet langer gedicht. Cybercriminelen kunnen deze gaten misbruiken om mobiele apparaten binnen te dringen. Daarnaast zouden cybercriminelen het update mechanisme van apps die niet meer worden geüpdatet kunnen kapen. Dit stelt hen in staat malafide updates te verspreiden naar gebruikers.

De aanwezigheid van zombie apps is niet verrassend. Gebruikers installeren apps op hun smartphone en zien hierna niet meer of de app nog steeds verkrijgbaar is in de appwinkel op het mobiele platform dat zij gebruiken. Hierdoor hebben zij ook geen idee of de app nog steeds wordt ondersteund door de ontwikkelaar.

'Waarschuw gebruikers'

Appthority benadrukt dat appwinkels op dit moment niet automatisch apps van smartphones verwijderen zodra deze niet meer ondersteund worden. Het bedrijf zou willen zien dat appwinkels gebruikers automatisch op de hoogte stellen zodra een app die zij gebruiken op een appwinkel wordt verwijderd. Dit stelt gebruikers in staat zelf passende maatregelen te nemen.

Lees ook
'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

'Behoefte aan security professionals is hard gestegen'

Bedrijven hebben afgelopen jaar aanzienlijk meer behoefte gehad aan security professionals dan vorig jaar. De hoeveelheid vacatures voor security experts nam met maar liefst ruim 40 procent toe. Dit blijkt uit cijfers van detacheringsbureau Yacht. Het aantal beschikbare vacatures voor beveiligingsprofessionals kwam in het jaar 2012 uit op 698. Di1