Hoffman Bedrijfsrecherche onderzoekt kritische rapport over beveiliging gemeente Rotterdam

pixabay-hacker-1944688_960_720

Hoffman Bedrijfsrecherche gaat beoordelen of een rapport over de informatiebeveiliging bij de gemeente Rotterdam gevoelige informatie bevat. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de Rekenkamer Rotterdam.

Dit meldt het AD. Onlangs is onenigheid ontstaan tussen de gemeente Rotterdam en de Rekenkamer Rotterdam. De rekenkamer wil een kritisch rapport over de informatiebeveiliging van de gemeente Rotterdam publiceren. De gemeente vraagt de rekenkamer echter het rapport niet te publiceren en stelt dat hierin te veel gevoelige informatie staat. De publicatie is daarom met in ieder geval een week uitgesteld.

‘Lesje hoe hack je de gemeente’

“We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging”, zei de woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb onlangs tegenover persbureau ANP. “We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet.”

De gemeente Rotterdam is bang dat het rapport cybercriminelen zal helpen in te breken op systemen van de gemeente. Hierdoor kunnen zij privacygevoelige informatie in handen krijgen, wat de gemeente wil voorkomen. De Rekenkamer Rotterdam stelt echter dat het rapport geen vertrouwelijke informatie bevat en stelt reeds zeer zorgvuldig te zijn omgegaan met de vertrouwelijkheid.

Bijlage laten onderzoeken

Desondanks wil de Rekenkamer Rotterdam een bijlage die is opgesteld door IT-bedrijf Fox-IT nader laten bekijken en indien nodig overleggen met de auteurs van deze bijlage. Hofstra benadrukt dat openbaarmaking van het rapport nog altijd voorop staat.

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?