200.000 apparaten zijn nog steeds kwetsbaar voor Heartbleed

De Heartbleed-bug, een ernstige kwetsbaarheid in OpenSSL, deed begin 2014 veel stof opwaaien. Door alle aandacht en commotie zou je verwachten dat het probleem inmiddels is opgelost en alle kwetsbare apparaten zijn voorzien van updates om het lek te verhelpen. Niets blijkt echter minder waar. Ruim 200.000 apparaten op internet zijn nog steeds kwetsbaar voor Heartbleed.

Dit blijkt uit een kaart die John Matherly, directeur van de zoekmachine Shodan, op Twitter heeft gepubliceerd. Shodan is een zoekmachine waarmee gebruikers kunnen zoeken naar specifieke apparaten die met internet zijn verbonden. Uit het kaartje blijkt dat de meeste kwetsbare apparaten in de Verenigde Staten staan (57.272), terwijl ook in Duitsland veel apparaten nog steeds voor Heartbleed kwetsbaar zijn (21.660). Andere landen in de top 5 zijn China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het is overigens niet de eerste keer dat naar buiten komt dat lang niet iedereen zich inmiddels heeft verdedigd tegen Heartbleed. Zo bleek in april nog uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Venafi dat van de 22 Nederlandse bedrijven uit de Forbes top 2000 met multinationals 15 partijen nog steeds kwetsbaar waren voor het probleem.

Lees ook
Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.