Directeur Europol: ‘Leg het gebruik van zware encryptie aan banden’

encryptie

Het gebruik van zware encryptie staat de aanpak van criminaliteit in de weg en zou dan ook aan banden moeten worden gelegd. Dit stelt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Wainwright deed zijn uitspraak woensdag 13 mei in het actualiteitenprogramma EenVandaag. De directeur van Europol stelt dat encryptie voor de Europese opsporingsinstantie een fors probleem is, aangezien het misdadigers de mogelijkheid geeft anoniem te blijven en hun communicatie te verhullen.

Wetgeving aanpassen

Wetgeving moet volgens Wainwright worden aangepast om aan nieuwe technieken. Zo mogen normale telefoongesprekken wel worden afgeluisterd, maar gesprekken via internet niet. Wainwright stelt dat dit verschil zou moeten verdwijnen.

Daarnaast zou het alleen mogelijk zijn versleutelde bestanden te laten ontsleutelen indien verdachten hieraan meewerken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan de wet ‘computercriminaliteit III’, waar onder andere een decryptiebevel onderdeel van is. Dit bevel moet justitie de mogelijkheid geven verdachten te dwingen versleutelde data te ontsleutelen.

Lees ook
Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder, Praktijk voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaat voor veilig e-mailen gebruikmaken van Fenestrae Bastion 365. Met de oplossing kunnen de medewerkers van praktijk Snijder vertrouwelijke persoonsgegevens en medische informatie veilig mailen naar zorgprofessionals en patiënten middels Microsoft Office 365. Bastion 365 is de oplossing die ervoo1