Directeur Europol: ‘Leg het gebruik van zware encryptie aan banden’

encryptie

Het gebruik van zware encryptie staat de aanpak van criminaliteit in de weg en zou dan ook aan banden moeten worden gelegd. Dit stelt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Wainwright deed zijn uitspraak woensdag 13 mei in het actualiteitenprogramma EenVandaag. De directeur van Europol stelt dat encryptie voor de Europese opsporingsinstantie een fors probleem is, aangezien het misdadigers de mogelijkheid geeft anoniem te blijven en hun communicatie te verhullen.

Wetgeving aanpassen

Wetgeving moet volgens Wainwright worden aangepast om aan nieuwe technieken. Zo mogen normale telefoongesprekken wel worden afgeluisterd, maar gesprekken via internet niet. Wainwright stelt dat dit verschil zou moeten verdwijnen.

Daarnaast zou het alleen mogelijk zijn versleutelde bestanden te laten ontsleutelen indien verdachten hieraan meewerken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan de wet ‘computercriminaliteit III’, waar onder andere een decryptiebevel onderdeel van is. Dit bevel moet justitie de mogelijkheid geven verdachten te dwingen versleutelde data te ontsleutelen.

Lees ook
Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.