Hoofd beveiliging van lotterij misbruikt positie om hoofdprijs te winnen

hacker

Een Amerikaanse medewerker van de Multi-State Lottery Association blijkt zijn functie te hebben misbruikt om de loterij te winnen. De man won 14,3 miljoen dollar, maar kon niet lang genieten van het geld. Hij is inmiddels gearresteerd en draait mogelijk vijf jaar de cel in.

De medewerker was het 51-jarige hoofd beveiliging bij de Multi-State Lottery Association. In deze positie is het niet toegestaan zelf deel te nemen aan de loterij. De medewerker wist zichzelf echter toegang te verschaffen tot de Random Number Generator, waarmee het winnende lotnummer bepaald wordt. Via deze tool wist de medewerker zichzelf te garanderen van de hoofdprijs.

Beveiligingscamera's uitschakelen

In een poging ongestraft de Random Number Generator te kunnen manipuleren zou de man de beveiligingscamera’s rond dit systeem bewust hebben uitgeschakeld. Met het winnende lotnummer in handen kocht de man een lot. Zelf kon hij het geldbedrag echter niet claimen, aangezien hij officieel niet mag deelnemen aan de lotterij. De man schakelde daarom meerdere tussenpersonen in die prijs voor hem in ontvangst nemen.

Deze werkwijze zorgde echter voor argwaan. De Multi-State Lottery Association trok aan de bel en startte een onderzoek. Hieruit bleek uiteindelijk dat het hoofd beveiliging van de organisatie achter de actie zit. De man kan vijf jaar celstraf en een boete van maximaal 7.500 dollar krijgen.

Meer over
Lees ook
De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

Vorige week werd aangekondigd dat diverse handhavingsinstanties gaan samenwerken om CEO-fraude aan te pakken. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe ze gestopt kunnen worden.

Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

CEO- en Digitale Factuurfraude, ook wel BEC-Fraude genoemd, is voor veel mensen een onbekende vorm van fraude. Toch staat deze vorm van fraude in de top drie van vormen van cybercriminaliteit met de meeste financiële schade. Het schadebedrag van 2016 tot 2019 bedroeg wereldwijd 26 miljard dollar.

Meer dan 90% Europese luchtvaartmaatschappijen lopen risico op e-mailfraude

Meer dan 90% Europese luchtvaartmaatschappijen lopen risico op e-mailfraude

Het is zorgwekkend dat, in een tijd waarin opportunistische cybercriminelen proberen te profiteren van dergelijke wereldwijde onzekerheid, de meerderheid van de internationale luchtvaartmaatschappijen hun klanten blootstelt aan e-mailfraude.