Hoofd beveiliging van lotterij misbruikt positie om hoofdprijs te winnen

hacker

Een Amerikaanse medewerker van de Multi-State Lottery Association blijkt zijn functie te hebben misbruikt om de loterij te winnen. De man won 14,3 miljoen dollar, maar kon niet lang genieten van het geld. Hij is inmiddels gearresteerd en draait mogelijk vijf jaar de cel in.

De medewerker was het 51-jarige hoofd beveiliging bij de Multi-State Lottery Association. In deze positie is het niet toegestaan zelf deel te nemen aan de loterij. De medewerker wist zichzelf echter toegang te verschaffen tot de Random Number Generator, waarmee het winnende lotnummer bepaald wordt. Via deze tool wist de medewerker zichzelf te garanderen van de hoofdprijs.

Beveiligingscamera's uitschakelen

In een poging ongestraft de Random Number Generator te kunnen manipuleren zou de man de beveiligingscamera’s rond dit systeem bewust hebben uitgeschakeld. Met het winnende lotnummer in handen kocht de man een lot. Zelf kon hij het geldbedrag echter niet claimen, aangezien hij officieel niet mag deelnemen aan de lotterij. De man schakelde daarom meerdere tussenpersonen in die prijs voor hem in ontvangst nemen.

Deze werkwijze zorgde echter voor argwaan. De Multi-State Lottery Association trok aan de bel en startte een onderzoek. Hieruit bleek uiteindelijk dat het hoofd beveiliging van de organisatie achter de actie zit. De man kan vijf jaar celstraf en een boete van maximaal 7.500 dollar krijgen.

Meer over
Lees ook
Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Het aantal gerapporteerde scams in Nederland is in 2020 met 50% toegenomen tot ruim 120.000. Dat meldt het jaarlijkse rapport The Global State of Scams – 2021 van Scamadviser. Daarmee is Nederland geen uitzondering, vrijwel in alle landen steeg het aantal meldingen én de financiele schade die de oplichters veroorzaken. Phishing was ook vorig jaar1

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Fraudehelpdesk: Forse stijging fraudemeldingen online shoppen

Fraudehelpdesk: Forse stijging fraudemeldingen online shoppen

Het aantal meldingen van fraude rond de online aan- en verkoop van goederen is fors gestegen. In de eerste maanden van 2021 meldden zich bij de Fraudehelpdesk al bijna evenveel gedupeerden als in heel 2019.