Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android.

Het gaat om de malware Trojan.Droidpak, die door Symantec is ontdekt. De malware besmet een Windows-machine en maakt op het geïnfecteerde machine een DLL-bestand aan. Dit bestand download een configuratiebestand, die op zijn beurt weer een Android application package file (APK) download.

Icoon van Google Play Store

Deze APK kan worden geopend op het Android-besturingssysteem. Dit gebeurt niet automatisch en is dus alleen mogelijk door het slachtoffer te overtuigen de app zelf te openen. De trojan is daarom voorzien van het icoon van de Google Play Store.

De malware is op dit moment gericht op Koreaanse Android-gebruikers. De malware gaat gericht op zoek naar apps van Koreaanse banken en vervangt deze door malafide varianten. De cybercriminelen achter de malware willen Koreaanse slachtoffers vermoedelijk dan ook geld afhandig

maken.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.