Privacywaakhonden: ‘Adobe beveiligde data van 38 miljoen klanten onvoldoende’

privacy

Adobe is de fout ingegaan met de beveiliging van persoonsgegevens van 38 miljoen klanten. De gegevens werden in 2013 door hackers buitgemaakt tijdens een cyberaanval.

De Australische privacywaakhond, de Office of the Australian Information Commissioner, onderzocht de hack samen met de Ierse Data Protection Commissioner en de Office of the Privacy Commissioner of Canada. Bij de hack werden allerlei persoonlijke gegevens van Adobe klanten buitgemaakt. Het ging onder andere om e-mailadressen, wachtwoorden, wachtwoordhints en informatie over betaalkaarten.

Data was slecht beveiligd

De informatie over betaalkaarten was versleuteld opgeslagen en de wachtwoorden waren gehasht. Hierbij is echter voor een zwakke methode gekozen, waardoor de aanvallers veel wachtwoorden alsnog konden achterhalen. Wachtwoordhints waren als platte tekst opgeslagen en dus onbeveiligd.

De privacywaakhonden concluderen in het onderzoek dat Adobe te weinig maatregelen heeft genomen om de persoonlijke informatie van klanten te beschermen. De Office of the Australian Information Commissioner benadrukt wel dat Adobe juist en adequaat op de cyberinbraak heeft gereageerd door maatregelen aan te kondigen. Via een audit wordt gecontroleerd of deze maatregelen inderdaad zijn doorgevoerd en de situatie is verbeterd.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1