TweetDeck-lek kan JavaScript in tweets automatisch uitvoeren

tweetdeck

Hackers een kwetsbaarheid in de officiële Twitter-client TweetDeck misbruikt om Twitter-gebruikers aan te vallen. De aanvallers verwerkte JavaScript-code in een tweet, die door een cross-site scripting (XSS)-lek direct werd uitgevoerd zodra gebruikers de tweet bekeken. Hierdoor werd een pop-up geladen en de tweet automatisch geretweet.

Het XSS-lek zit in de Chrome-extensie van TweetDeck, die verzuimt JavaScript uit tweets te filteren. Door hierop in te spelen waren cybercriminelen in staat JavaScript-code automatisch te laten uitvoeren. Een kwaadaardige tweet die de aanvallers de wereld in stuurde is door ruim 83.000 gebruikers geretweet.

TweetDeck offline gehaald

Twitter heeft het probleem inmiddels opgelost. De TweetDeck-applicatie is tijdelijk offline gehaald om te voorkomen dat het probleem zich verder kan uitbreiden. Daarnaast is de werkwijze van de Chrome-extensie aangepast, waardoor deze voortaan wel JavaScript-code in tweets kan herkennen.

Het lek is ontdekt door een 19-jarige Australiër, die als eerste een gemanipuleerde tweet op Twitter plaatste. Anderen gingen vervolgens met de kwetsbaarheid aan de haal en ontwikkelde hier allerlei varianten op dit eveneens werden verspreid. De Australiër heeft al aan The Verge laten weten dat hij geen kwade intenties had en zijn experiment uit de hand is gelopen. De man heeft het lek bij TweetDeck gerapporteerd om de ontwikkelaars in staat te stellen maatregelen te nemen.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1