Verbond van Verzekeraars: ‘Goed als overheid meer doet tegen cybercrime’

pixabay-internet-1971623_960_720

D66 riep onlangs op een Deltaplan voor cybersecurity op te stellen. Hiervoor moet jaarlijks 125 miljoen euro worden vrijgemaakt. Het Verbond van Verzekeraars is blij met deze oproep en noemt cybercrime een serieus probleem voor zowel Nederlandse burgers als bedrijven. Het zou dan ook goed zijn als de overheid meer doet om het risicobewustzijn te vergroten.

Het Verbond stelt dat de overheid bij de aanpak van cybercrime een aanjagende rol zou moeten vervullen en de publiek-private samenwerking zou moeten opzoeken. In het plan van D66 staan meerdere maatregelen die hieraan bijdrage. Als voorbeelden noemt het verbond investeringen in kennis en bewustwording, het doorlichten van vitale infrastructuur en het stellen van kwaliteitseisen aan software.

Cybercrime voorkomen en bestrijden

Daarnaast is het Verbond lovend over het feit dat het voorstel van D66 niet alleen betrekking heeft op de digitale veiligheid van de overheid zelf, maar ook op dit van burgers en het bedrijfsleven. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan het voorkomen van cybercrime door het opstellen van kwaliteitseisen voor software, als de bestrijding daarvoor door extra investeringen in de politie.

Het Verbond van Verzekeraars wijst op een rapport van Deloitte, dat het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor de grootste bedrijven in Nederland en de overheid schat op 10 miljard euro per jaar. Het verzekeren van cyberrisico’s is echter nog niet vanzelfsprekend in Nederland.

Meer over
Lees ook
De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.