KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

KPN

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven zegt niet goed genoeg te zijn voorbereid op een cyberaanval en ligt hier wel eens wakker van. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie, een jaarlijks onderzoek van KPN onder managers die verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie bij hun bedrijf.

Verder schakelt driekwart van de Nederlandse bedrijven minder snel over op het gebruik van nieuwe technologie dan gewenst. Schaarste aan voldoende bekwaam IT-personeel en uitdagingen rondom security staan de digitale transformatie in de weg. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt lijkt een verdere groei van de inzet van digitale tools af te remmen.

Monitor

De Monitor Digitale Transformatie werd in opdracht van KPN uitgevoerd door Blauw Research. Afgelopen februari gaven ongeveer 650 verantwoordelijken hun opinie, werkzaam bij bedrijven met meer dan vijf medewerkers.

The Digital Dutch

Op 21 april vindt voor de zevende keer het evenement The Digital Dutch plaats, net als vorig jaar geheel online. Daarin nemen Marieke Snoep en Jim Stolze ondernemend Nederland mee achter de schermen van ‘het netwerk van Nederland’ en staan zij met klanten, partners en experts stil bij de kansen die digitalisering biedt voor Nederland.

Wakker liggen van security

Op het gebied van security baart volgens de Monitor vooral de veiligheid van klant- en bedrijfsgegevens zorgen. De helft van de ondervraagden ligt wel eens wakker van de gedachte dat onbevoegden hier toegang toe krijgen. Kennis, in de breedste zin van het woord, vormt hier de voornaamste bottleneck. Vooral het up-to-date houden van de beveiliging vormt een hele uitdaging. Bijna alle bedrijven hebben zorgen rondom IT-security. Slechts 7 procent zegt geen zorgen op dit gebied te hebben. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat kleinere bedrijven menen dat bij hen weinig valt te halen. 59 procent van de bedrijven met 5 tot 50 werknemers acht zichzelf geen interessante prooi voor hackers. Voor de bovenkant van het mkb ligt dat percentage op 53. "Een misvatting," stelt Marieke Snoep, directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur van KPN. "Want cybercriminelen slaan het mkb zeker niet over."

Bron: KPN

Lees ook
Cybercrime kost Nederland jaarlijks 8,8 miljard euro

Cybercrime kost Nederland jaarlijks 8,8 miljard euro

Nederland is jaarlijks 8,8 miljard euro kwijt door cybercriminaliteit. Dit is maar liefst 1,5 procent van het bruto nationaal product. De cijfers benadrukken dan ook de impact die cybercrime inmiddels heeft op de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een berekening van McAfee en Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies be1

Symantec lanceert nieuw Advanced Threat Protection-aanbod

Symantec lanceert een nieuwe aanpak voor Advanced Threat Protection. Het bedrijf introduceert een aantal nieuwe diensten en een geïntegreerd stappenplan als onderdeel van deze aanpak. Het beveiligingsbedrijf kondigt een geïntegreerd stappenplan aan met beveiligingsoplossingen om complexe problemen van klanten op te lossen. Het stappenplan is onderdeel van een nieuwe aanpak voor Advanced Threat Protection (ATP). Twee nieuwe diensten maken eveneens onderdeel uit van de aanpak: Symantec Managed Security Services - Advanced Threat Protection en Symantec Advanced Threat Protection Solution. Cybera1

Kaart toont in real-time cyberaanvallen verspreid over de wereld

Kaart toont in real-time cyberaanvallen verspreid over de wereld

Kaspersky Labs lanceert een kaart waarop cyberaanvallen en -dreigingen in real-time kunnen worden bekeken. Gebruikers kunnen zien uit welke landen cyberdreigingen afkomstig zijn en welke landen op dat moment door cybercriminelen worden aangevallen. De kaart toont een wereldbol waarop cyberaanvallen met verschillende kleuren worden weergegeven. Ied1