TweetDeck-lek kan JavaScript in tweets automatisch uitvoeren

tweetdeck

Hackers een kwetsbaarheid in de officiële Twitter-client TweetDeck misbruikt om Twitter-gebruikers aan te vallen. De aanvallers verwerkte JavaScript-code in een tweet, die door een cross-site scripting (XSS)-lek direct werd uitgevoerd zodra gebruikers de tweet bekeken. Hierdoor werd een pop-up geladen en de tweet automatisch geretweet.

Het XSS-lek zit in de Chrome-extensie van TweetDeck, die verzuimt JavaScript uit tweets te filteren. Door hierop in te spelen waren cybercriminelen in staat JavaScript-code automatisch te laten uitvoeren. Een kwaadaardige tweet die de aanvallers de wereld in stuurde is door ruim 83.000 gebruikers geretweet.

TweetDeck offline gehaald

Twitter heeft het probleem inmiddels opgelost. De TweetDeck-applicatie is tijdelijk offline gehaald om te voorkomen dat het probleem zich verder kan uitbreiden. Daarnaast is de werkwijze van de Chrome-extensie aangepast, waardoor deze voortaan wel JavaScript-code in tweets kan herkennen.

Het lek is ontdekt door een 19-jarige Australiër, die als eerste een gemanipuleerde tweet op Twitter plaatste. Anderen gingen vervolgens met de kwetsbaarheid aan de haal en ontwikkelde hier allerlei varianten op dit eveneens werden verspreid. De Australiër heeft al aan The Verge laten weten dat hij geen kwade intenties had en zijn experiment uit de hand is gelopen. De man heeft het lek bij TweetDeck gerapporteerd om de ontwikkelaars in staat te stellen maatregelen te nemen.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.